sunnuntai 25. tammikuuta 2015

kpl 15

15. Ihminen aiheuttaa häiriöitä luonnon toimintaan

Biodiversiteetti tarkoittaa elävän luonnon monimuotoisuutta. Ekosysteemit ovat monimutkaisia ja hauraita. Ihminen hyödyntää luontoa niin paljon, että täysin häiriintymättömiä ekosysteemejä ei ole enää missään. Teollistuminen on nopeuttanut ympäristön ja ekosysteemien tuhoutumista. Ihmisen toiminnan takia ekosysteemit yksinkertaistuvat tai muuttuvat niin paljon, etteivät eliöt pysty enää elämään siellä. 





Sademetsät, koralliriutat, kosteikot ja tulvivat jokisuistot ovat uhanalaisimpia ekosysteemejä. Metsien hakkaaminen pelloiksi aiheuttaa eroosiota ja aavikoitumista, sekä metsissä elävien lajien vähentymistä. Mitä pienemmäksi metsät käyvät, sitä vähemmän niissä voi elää eri lajeja. Erityisesti sademetsissä on todella runsas lajisto, ja siellä voi olla paljon sellaisia kasveja joita voisi käyttää esimerkiksi lääkkeenä. Jos metsät hakataan pois, hyödyllisiä kasveja ei tulla löytämään. 




Kaikki olemassa olevat lajit ovat tärkeitä, sillä yhdenkin lajin häviäminen voi vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. Varsinkin jos laji on ravintoketjun alkupäässä, se voi vaikuttaa jopa ihmiseen asti. 

Avainlaji: laji, josta monet muut eliöt ovat riippuvaisia ja eivät pärjää ilman sitä (esim. haapa)

Tulokaslaji: laji, jonka ihminen on tahallaan tai tahattomasti vienyt jonnekin muualle. Tulokaslajit syrjäyttävät usein alkuperäisiä lajeja, koska niillä ei ole tuholaisia tai saalistajia, kuten alkuperäisellä lajilla.

Kestävä kehitys: ajatus, jossa ihmisen toiminta on tasapainossa luonnon toiminnan kanssa. Kestävän kehityksen tarkoituksena on turvata tuleville sukupolville hyvät elinmahdollisuudet. 

Kestävän kehityksen periaate ja neljä eri muotoa:

1 kommentti: