sunnuntai 11. tammikuuta 2015

kpl 2

2. 2000-luku - biologian aikakausi

Biologia oli jaettu kahteen osa-alueeseen: kasvi- ja eläintieteeseen. Jako kahteen osaan on myöhemmin osoittautunut keinotekoiseksi, sillä kaikkien solujen rakenteessa on niin paljon yhteistä.  Biologian tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet huimasti 2000- luvulla, joten biologinen tutkimus on laajentunut uusille alueille (esim. mikrobiologia).

 Biologinen tutkimus keskittyi pitkään rakenteiden tutkimiseen eli anatomiaan, ja eliöiden luokitteluun eli taksonomiaan. Vähitellen anatomisen tutkimisen rinnalle tuli fysiologia, joka tutkii eliöiden toimintaa. 1900-luvun alussa syntyi uusi tiede biokemia, jossa kemiallinen ja biologinen tutkimus yhdistettiin. Perinnöllisyystiede eli genetiikka on nykyään tärkeä biologian ala, joka tutkii esimerkiksi geenien ominaisuuksia. Molekyylibiologia on hyvin nopeasti kehittyvä ala, ja siinä tutkitaan biologisia ilmiöitä molekyylitasolla. Uudella tavalla esille nousseita biologian aloja ovat ekologia ja etologia.
Ekologia tutkii luonnon toimintaa ja etologia eläinten käyttäytimistä. Biologisissa tutkimuksissa tarvitaan usein myös matematiikan, fysiikan, kemian ja psykologian osaamista. Tutkiminen onkin usein monitieteellistä tiimityötä. 

Biologisen tutkimuksen vaiheet: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti