sunnuntai 11. tammikuuta 2015

kpl 3


3. Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta

Eliöitä voidaan jaotella monella eri tavalla. Luokittelussa voidaan käyttää apuna esim. eliön solurakennetta. Alla olevassa kuvassa eliöt on jaoteltu solurakenteen perusteella ja eliökunnan mukaan. Virukset eivät kuulu mihinkään eliökuntaan, koska niillä ei ole varsinaista solurakennetta ja omaa aineenvaihduntaa. Viruksia ei siis pidetä varsinaisina eliöinä. 



 Eliöiden luokittelujärjestelmä on hierarkinen, eli siinä on tasoja => kunta > pääjakso > luokka > lahko > heimo > suku > lajiEsimerkiksi susi luokitellaan näin: eläimet > selkäjänteiset > nisäkkäät > petoeläimet > koiraeläimet > koirat > susi. 

Alla olevassa kuvassa on kullekin eliökunnalle tyypillisiä ominaisuuksia ja esimerkkejä eliöistä, jotka kuuluvat kyseisiin eliökuntiin.

http://openbiomi.com/eliokunnat/



Eläinten ryhmittelyssä käytetään monia eri keinoja. Yksi luokitteluperuste on eläinten käyttäytyminen. Myös eläimen rakennetta käytetään apuna luokittelussa. Mitä enemmän kahdella eliölajilla on yhteisiä piirteitä, sitä vähemmän aikaa on kulunut lajien erkaantumisesta. Eläimet voidaan ryhmitellä seuraaavalla tavalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti